آیت الله شبیری زنجانی:

زندانی كردن بدهكار غیرمتمكن شرعی نیست

زندانی كردن بدهكار غیرمتمكن شرعی نیست به گزارش علم عدل یكی از مراجع تقلید شیعیان بر ضرورت اثبات تمكن پرداخت برای به زندان انداختن افراد بدهكار تاكید كرد و اظهار داشت: زندانی كردن بدهكار غیرمتمكن شرعی نیست.


به گزارش علم عدل به نقل از مركز خبر حوزه، آیت الله العظمی سید موسی شبیری زنجانی در دیدار حجت الاسلام مظفری رئیس دادگستری استان قم، بر ضرورت اثبات «تمكن پرداخت» برای به زندان انداختن افراد بدهكار تاكید كرد و اظهار داشت: نباید شرایط به شكلی باشد كه اول بدهكار را به زندان بیندازند و پس از او بخواهند درخواست اعسار دهد. وی ادامه داد: قاضی وظیفه دارد پیش از اینكه حكم به زندان كند، تمكن فرد را بررسی كند، اگر فرد تمكن داشت و عمداً از پرداخت بدهی سرپیچی كرد، برای واداشتن او به پرداخت، حالا می تواند برای او حكم زندان صادر كند نه اینكه از اول فرد را در زندان بیندازد. این استاد سطوح عالی حوزه با اشاره به بعضی از اخباری كه درباره برخورد قضات با مردم به ایشان رسیده اظهار داشت: گاهی شنیده می شود كه بعضی از قضات برای خود، شأن و جایگاه خاصی را قائل شده و با مردم از سر استعلاء برخورد می كنند. اگر چنین مواردی وجود دارد باید به آن رسیدگی شود. شرایط باید به شكلی باشد كه بازگشت كننده از حضور در محضر قاضی احساس آرامش كند. وی شجاعت و اخلاص را از خاصیت های لازم برای تصدی قضاوت دانست و بیان داشت: قاضی اگر مخلص باشد و در كار خود به خداوند و حضرات معصومین متوسل شود، خدا برای او نه یك راه، بلكه سُبُل گوناگون قرار می دهد و اساسا در دنیا و آخرت مأجور است. آیت الله شبیری زنجانی اشاره كرد: اگر قاضی مخلص باشد به طعن و تبلیغات خلافی كه مقابل او می شود اعتنا نمی كند و فقط برای او رضای خدا و اجرای دستورات دین مهمست و در چنین شرایطی قاضی در جامعه هم محبوب خواهد بود.
ایشان سپس اظهار داشت: از مرحوم شیخ عبدالحسین فقیهی شنیدم می گفت مرحوم شیخ عبدالله مازندرانی كه از مراجع تقلید زمان مشروطه بود قضاوت های مهم عراق را انجام می داد و با این وجود در میان مردم شیخ مقدسی بود و قضاوت های ایشان در نگاه مردم به ایشان و محبوبیتشان تأثیری نمی گذاشت و نمی پذیرفتند كه از او قضاوت ناحقی صادر شده باشد چون انسان پاكی بود. این مفسر قرآن كریم با تاكید بر ضرورت برگزاری جلسات «اخلاق مؤثر» برای قضات اضافه كرد: تاریخ شیعه پر است از علمایی كه به خاطر شجاعت و اخلاص و عدالتشان برای ما آبرو بوده اند. یكی از علمای درجه اول قم شیخ جواد قمی بوده كه قضاوت می كرده است. وی افزود: متولی باشی حرم حضرت معصومه(س) كه در قم سلطنت می كرد با رعیتش اختلاف پیدا می كند و برای قضاوت نزد شیخ جواد قمی می آیند. متولی باشی كنار شیخ می نشیند. پس از صحبت، شیخ جواد متوجه می شود برای رفع اختلاف آمده اند و به متولی باشی می گوید رعیت باید كنار دست شما بنشیند نه اینكه او پایین مجلس باشد و شما بالای مجلس. یعنی متولی را در كنار رعیت می نشاند و متولی وقتی می بیند این رفتار نمی ارزد، حاضر نمی گردد كنار او بنشیند و از شكایت منصرف می شود. علمای سلف ما خدا را در نظر می گرفتند و قضاوت می كردند و همین سوژه سبب محبوبیت آنان در جامعه شده بود.


منبع:

1398/08/03
23:00:04
5.0 / 5
5509
تگهای خبر: حكم , دادگستری , زندان , شكایت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
حقوق و وكالت، مشاوره حقوقی آنلاین و خدمات وكالتی
alameadl.ir - حقوق مادی و معنوی سایت علم عدل محفوظ است

علم عدل - وکالت و حقوق علم عدل

حقوق و وکالت