آیت الله رئیسی:

باید دادسرایی هم برای كارنكنان ایجاد نماییم

باید دادسرایی هم برای كارنكنان ایجاد نماییم رئیس قوه قضائیه اظهار داشت: باید در کنار دادسرای کارکنان، دادسرایی هم برای کارنکنان ایجاد و به ترک فعل های مسئولان که با عدم انجام بموقع وظیفه در زمان خود فرصت سوزی می کنند، رسیدگی نماییم.



به گزارش علم عدل به نقل از مرکز رسانه قوه قضائیه، آیت الله سید ابراهیم رئیسی بامداد امروز پنجشنبه (۲ اردیبهشت) در جلسه «هم‎ اندیشی با اساتید، صاحب‎نظران و مدیران شبکه بانکی جهت بررسی حقوقی و قضائی موانع تولید در حوزه بانکی»، پشتیبانی از تولید و رفع موانع برای رونق تولید را نیاز جدی امروز کشور دانست و اظهار داشت: همه بخش ها از دستگاه های اجرائی تا نظام بانکی و سیستم حقوقی و قضائی باید با اقدام و عمل در راه تحقق شعار سال حرکت کنند.
رئیس قوه قضائیه با تاکید بر لزوم رفع سریع موانع تولید اضافه کرد: بانک ها در رونق تولید و رفع موانع از آن نقش مهمی دارند و نمونه ای از اقدامات خوبی که در این جهت شده اولویت قرار دادن ارائه تسهیلات برای تولید ماسک و تجهیزات پزشکی مورد نیاز در دوره شیوع ویروس کرونا و ارائه تسهیلات به تولیدکنندگان لوازم خانگی در مقطع قطع همکاری برخی شرکت های خارجی به خاطر تحریم ها است.
آیت الله رئیسی گفت: در سالهای اخیر کارخانه ها و کارگاه های زیادی به تملک بانک ها درآمدند، فارغ از اینکه بانک ها در تعطیلی یا نیمه تعطیلی آنها نقش داشته اند یا این مشکل به دلیلهای دیگری به وجود آمده، این وظیفه بانک هاست که همت خودرا صرف رونق باردیگر این واحدها کنند.
رئیس دستگاه قضا اضافه کرد: بانک ها جهت راه اندازی این واحدهای تولیدی امکاناتی دارند که بخش خصوصی از آنها برخوردار نیست و حتی اگر بانک ها بخواهند این واحدها را واگذار هم بکنند به سود آنهاست که چراغ تولید آنها روشن باشد.
آیت الله رئیسی با اشاره به بازدیدهای گوناگون خود از واحدهای تولیدی تعطیل و نیمه تعطیل در سفرهای استانی اظهار داشت: درصد تعطیلی کارگاه ها و کارخانه ها بالاست و بخش مهمی از این واحدها نیز در تملک بانک ها قرار دارند. این بانک ها هستند که لازم است همه تلاش خودرا جهت راه اندازی آنها در به حرکت درآمدن چرخه تولید و اشتغالزایی به کار گیرند.
رئیس دستگاه قضا اشاره کرد: اگر این مجموعه های تولیدی فعال شوند سپرده های مردمی و امکاناتی که در اختیار بانک ها قرار دارند در راه پشتیبانی از تولید قرار می گیرند و این مسئله از کارهای مهم و اولویت ها است.
آیت الله رئیسی اعتبارسنجی مشتریان برای پرداخت تسهیلات را نیز مورد تاکید قرار داد و اظهار داشت: کسی که می خواهد مبلغ کلانی از بانک تسهیلات بگیرد باید سوابق او و تعاملاتی که با بانک داشته و نحوه دریافت و بازپرداخت احتمالی تسهیلات به او بررسی شود.
رئیس دستگاه قضا به همین دلیل راه اندازی سامانه اعتبارسنجی، مشتریان و دریافت کنندگان تسهیلات از بانک ها را امری مهم و ضروری خواند.
«شفافیت در دریافت سود و جرایم آن» از دیگر نکات مورد تاکید رئیس دستگاه قضا بود و آیت الله رئیسی در این زمینه اظهار داشت: الان معین نیست که برخی مشتریان در چه فرایندی جریمه سود پرداخت می کنند و برای روشن شدن مسئله باید پرداخت تسهیلات و سود آن شفاف باشد.
آیت الله رئیسی اضافه کرد: طبق قانون بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار مرجع تعیین نرخ سود بانکی هستند و هیچ بانکی نباید خارج از ضوابط و بیش از میزان تعیین شده سود بگیرد.
رئیس قوه قضائیه این نکته را متذکر شد این حرف درستی است که بانک مرکزی باید در تعیین نرخ همه مقتضیات و مبانی شرعی و قانونی مد نظر قرار دهد، اما بعد از تعیین و ابلاغ نرخ سود رقم اعلام شده باید ملاک عمل قرار گیرد.
آیت الله رئیسی به همین دلیل اشاره کرد که هم در بخشنامه صادره و هم برمبنای رأی وحدت رویه دیوان عالی کشور هیچیک از واحدهای قضائی و قضات اجازه ندارند ضامن اجرای سود غیرقانونی در رسیدگی به دعاوی مطرح شده در این خصوص باشند.
رئیس قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به عملکرد برخی بانک ها که سبب تعطیلی با نیمه تعطیلی واحدهای تولیدی شده گفت: اینکه گفته شود بانک ها نقشی در توقف فعالیت واحدهای تولیدی ندارند خیلی خوب است، اما گاهی بانک ها به شکلی رفتار می کنند که شریان اقتصادی یک واحد تولیدی را قطع می کنند و آن واحد مجبور به تعطیلی می شود.
آیت الله رئیسی اضافه کرد: تولید مسئله مهمی است و ما در رسیدگی به پرونده های قضائی واحدهای تولیدی نیز اعلام کردیم که به شکلی عمل شود که پروسه دادرسی خللی در فعالیت واحدهای تولیدی ایجاد نکند. این خط قرمز ماست.
رئیس قوه قضائیه افزود: الان پرونده های زیادی در مراکز قضائی در دست بررسی می باشد، اما اجازه نداده ایم که نفس واحدهای تولیدی و کارخانجات بریده شود بلکه تاکید کردیم چراغ تولید همیشه باید در کشور روشن بماند و بانک ها هم در پیگیری مطالبات خود باید همین گونه عمل کنند.
آیت الله رئیسی بانک ها را نظام مورد اعتماد حاکمیت خواند و اظهار داشت که بانک ها پشتیبانی از تولید و حکمرانی در حوزه بانکی اقتضا می کند که بانک ها به دنبال سوداگری و ورود به بازار ملک، طلا و ارز و خودرو نروند.
رئیس دستگاه قضا اضافه کرد: انتساب بانک ها به حکومت ایجاب می کند که آنها حقوق عامه را رعایت نمایند و در مقام امانت دار پول مردم این سپرده ها و سرمایه ها و نقدینگی را بجای آنکه صرف سودآوری برای خود کنند به تولید سوق دهند.
آیت الله رئیسی حرکت نقدینگی به سمت تولید را از ضرورت های کشور دانست و اظهار داشت: اینکه هم نقدینگی بالا است و هم تولید با مشکل مواجه می باشد معلوم می کند در هدایت این نقدینگی اشکال وجود دارد و بنا بر این این حجم از سرمایه هرجا برود مانند سیل بنیان کن آنجا را تخریب می کند.
رئیس دستگاه قضا افزود: یکی از موانع تولید این است که بانک ها به دنبال سود بردن و کسب منافع بدون توجه به مسئله تولید باشند و فراموش کنند که این امکانات می تواند سبب رفع موانع و رونق تولید شود.
آیت الله رئیسی نقش بانک مرکزی را در نظارت بر عملکرد بانک ها مهم دانست و اظهار داشت: بانک مرکزی باید با ایجاد سامانه های لازم نظارت بر خط خود بر بانک ها را تقویت کند تا بانک ها در مسیری درست حرکت کنند.
رئیس دستگاه قضا ایجاد سامانه های «ذینفع واحد» و «ثبت وثایق» را در این خصوص مورد توجه قرار داد و ابراز امیدواری کرد با ایجاد سامانه ملی ثبت وثایق، وثایق منقول دارای شناسنامه شده و بعنوان یک پشتوانه قابل اعتنا مورد استفاده قرار گیرند.
آیت الله رئیسی توجه به مالیات تنظیمی برای کنترل نقدینگی را نیز مورد تاکید قرار داد و اظهار داشت: مالیات نباید فقط برای کسب درآمد بمنظور رفع مشکلات دولت نباشد بلکه می تواند ابزاری برای تنظیم گری در نظام اقتصادی باشد.
رئیس دستگاه قضا اضافه کرد: کسی که به دنبال سفته بازی در بازار می رود باید مالیاتی متفاوت از یک تولیدکننده پرداخت کند.
آیت الله رئیسی درباب پرداخت تسهیلات به مردم نیز گفت: مردم باید به تسهیلات دسترسی داشته باشند، اما اینکه چگونه می توان مشکلات در این عرصه را حل کرد نیازمند تدبیر جدی است.
رئیس قوه قضائیه اضافه کرد: گاهی برخی ترک فعل ها مشکلاتی به وجود می آورد که انجام یک فعل به آن اندازه مشکل زا نیست و بنظر می رسد باید در کنار دادسرای کارکنان دادسرایی هم برای «کارنکنان» ایجاد و به ترک فعل های مسئولان و دست اندرکاران که با عدم انجام بموقع وظیفه در زمان خود فرصت سوزی می کنند، رسیدگی نماییم.
آیت الله رئیسی در بخش پایانی سخنانش تاکید کرد: امسال باید با کار و تلاش مضاعف برای پشتیبانی از تولید و رفع موانع از آن تلاش نماییم و با نیروی انسانی کارآمد و نخبگانی که در کشور داریم و با بهره گیری از ایده ها و نظرات اندیشمندان علم اقتصاد و ظرفیت های موجود در کشور می توانیم به موفقیت برسیم.
رئیس قوه قضائیه اظهار داشت: اگر مردم آرامش یابند که مجموعه نظام بانکی و پولی و مالی کشور به سمت پشتیبانی از تولید حرکت می کند و به دنبال رونق اشتغال و استقلال اقتصادی کشور است، دشمنان بیش از پیش مایوس شده و دلدادگان انقلاب و آحاد ملت بیش از پیش امیدوار می شوند.
آیت الله رئیسی به همین دلیل اشاره کرد: که همه بخش های نظارتی و قضائی قوه قضائیه همچون سازمان بازرسی کل کشور، دادستانی کل کشور و دادگستری ها حامی و پشتیبان تولیدگران و همه کسانی خواهند بود که به دنبال رفع موانع تولید در کشور می باشند.
راهکارهای پیشنهادی مدیران شبکه بانکی برای کمک نظام بانکی کشور به روند تولید
پیش از سخنان رئیس دستگاه قضا، مدیران بانکی کشور به همراه صاحب نظران حوزه های اقتصادی و تولیدی، نقطه نظرات خودرا درباب رفع موانع تولید در کشور بوسیله مشارکت بانک ها بیان نمودند.
تاکید شورای هماهنگی بانک ها بر عدم مصادره و تعطیلی واحدهای تولید فعال، ضرورت ایجاد سامانه تسهیلات نظام بانکی برای شفاف سازی شرایط سود و جرایم تسهیلات، ضرورت برقراری ارتباط بین سود تولیدکننده و سود پرداختی به بانک، استفاده از ابزارهای مالی کارآمد برای توزیع و مولدسازی دارایی ها، رفع مسئله بهره مرکب و معظل گرداب پولی، ضرورت نظارت برخط بانک مرکزی بر عملکرد بانک ها و اصلاح نظام نرخ گذاری تعیینی، ضرورت اصلاح الگوی اعتبارسنجی برای کسب و کارهای خرد و کوچک، ضرورت تزریق منابع جدید به تولید و ایجاد دسترسی همه مردم به تسهیلات، بهینه سازی کانال های هدایت نقدینگی به سمت تولید بوسیله مالیات های تنظیمی، نهادهای مکمل و نوآوری های مالی، چاره اندیشی برای تحرک بی قید و شرط منابع پولی بین بانک ها و بخش های مختلف اقتصادی، ضرورت هدایت نقدینگی به سمت بخش های مولد بوسیله الگوهای مالیاتی اثربخش، ضرورت رفع مسئله تسهیلات ارزی و فشار زیاد بر تولیدکنندگان بزرگ در بازپرداخت جهشی نرخ ارز، ضرورت همراهی شهرداری ها با تسریع در صدور پروانه ساخت برای تسهیل در جذب منابع تخصیص یافته در بخش مسکن و همین طور ضرورت کاهش نرخ سود بانکی و منع ورود بانک ها به عرصه های سوداگری، با اهمیت ترین مباحث مطرح شده در این نشست بودند.
حجت الله عبدالملکی دانشیار دانشگاه امام صادق (ع) با اشاره به اهمیت بانک در مقوله تولید اظهار نمود: همانگونه که بانک می تواند با اهمیت ترین پشتیبان مسیر تولید در کشور باشد ممکنست به بزرگترین مانع مسیر تولید نیز تبدیل گردد.
حسین زاده مدیرعامل بانک ملی و رئیس شورای هماهنگی بانک ها با اشاره به برگزاری جلسات گذشته مدیران عامل بانک ها با رئیس قوه قضائیه اظهار نمود: مباحث مطروحه در این جلسات در قالب چندین دستورالعمل در شورای هماهنگی بانک ها ارائه شده و اجرای آنها بصورت مرتب رصد می شود.
وی با اشاره به برگزاری مرتب جلسات شورای هماهنگی بانک ها با سازمان بازرسی کل کشور در امتداد کاهش موانع تولید در کشور اظهار داشت: تاکید کرده ایم که هیچ بانکی اجازه ندارد یک واحد تولیدی فعال را هم تملیک کند.
محمدکاظم چغازردی مدیرعامل بانک سپه نیز با اشاره به ادغام بانکهای نیروهای مسلح در بانک سپه، ابراز امیدواری کرد که افزایش منابع شعبه ای، پرسنلی و مالی بانک سپه بتواند در افزایش روند تولید در کشور مؤثر باشد.
وی همین طور بر لزوم ایجاد انگیزه برای صاحبان سرمایه های هنگفت در جهت سپرده گذاری در بانک ها بجای بازارهای ارز، طلا و … تاکید نمود.
صالح آبادی نیز در این نشست ضمن تاکید بر ضرورت کاهش کارهای سفته بازی بوسیله بکارگیری قانون مالیات ها، اظهار داشت که راه اندازی سامانه ذی نفع واحد در کشور به سالم سازی کارهای اقتصادی در کشور کمک می نماید.
وی با اشاره به مشکلات ناشی از پرداخت وام های ارزی به شرکت های بزرگ اظهار داشت: تولیدکننده در مرحله بازپرداخت وام های ارزی که از محل صندوق توسعه ملی با عاملیت یک بانک تامین مالی می شوند، باتوجه به افزایش چند برابری قیمت ارز توان بازپرداخت را ندارد و گرفتار مشکلات بسیار زیادی می شود.
رئیس قوه قضائیه در واکنش به این سخنان که درباب مشکلات وام گیرندگان وام های ارزی بود، اظهار داشت: پیشنهاد مشخصی باید دراین زمینه ارائه شود تا در مجامع تصمیم گیری بررسی شود.
طالبی دبیر کل بانک مرکزی نیز با اعلان اینکه پیشنهادات و راهکارهای مطرح شده در جلسه امروز، در جلسه هیئت عامل بانک مرکزی مورد بررسی قرار خواهند گرفت، به اقدامات بانک مرکزی درباب جلوگیری از تملک واحدهای تولیدی از طرف بانک ها اشاره نمود و اظهار داشت: بعد از تأکیدات رئیس قوه قضائیه درباب تملک واحدهای تولیدی از طرف بانک ها، این مساله در شورای پول و اعتبار مطرح و در پی آن با کارگروهی که تشکیل شد، دستورالعملی تهیه و تدوین شد که به سبب آن حداقل لطمه به واحدهای تولیدی تملک شده از طرف بانک ها برسد.
وی اضافه کرد: در سال قبل اوراق «گام» به صورتی اعتبار را جایگزین تسهیلات کرد و ان شاالله امسال استفاده از این اوراق گسترش پیدا خواهدنمود.
طالبی همین طور اظهار داشت که بانک مرکزی نظارت خودرا بر مقوله دریافت سود بانکی بانک ها از مشتریان بسیار بالاتر از قبل کرده و به این روند همچنان ادامه خواهد داد.
محمود شایان مدیرعامل بانک مسکن نیز اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی تکلیف کرده که امسال ۳۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات در بخش مسکن برای یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکونی داده شود که رقم بسیار پایینی است.
وی با اعلان اینکه در «بانکداری تخصصی» اهتمام بر آنست که منابعی که تامین می شوند به سمت تولید حرکت کنند، از شهرداری ها بابت عدم صدور پروانه ساخت واحد مسکونی در زمان مورد نظر انتقاد نمود.
پرویز داودی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در این نشست با اشاره به میزان رشد نقدینگی در کشور اظهار داشت: اختلاف میزان تولید با میزان نقدینگی کشور، منشأ خیلی از مشکلات اقتصادیست.
داودی با اعلان اینکه سیستم های الکترونیکی و اطلاعاتی سامانه نظام اعتبارسنجی مشتریان آماده است و تنها نیازمند یک همت جهت راه اندازی است، اشاره کرد که بانک مرکزی باید از ابزارهای نظارتی خود بسیار بالاتر از گذشته استفاده نماید.
وی ضمن انتقاد از آمار بالای شعب بانک ها در سراسر کشور اظهار داشت: چندین برابر متوسط دنیا شعبه بانکی در کشور ما وجود دارد؛ باید از تعداد شعبه ها کاسته شده و بر مدیریت بهتر شعب موجود تمرکز شود.
رئیس قوه قضائیه در واکنش به اظهارات داودی اظهار داشت: تعداد شعب بانک ها در کشور ما بیش از آمار معمول است و باید فکری برای کاهش آن کرد.
فرهاد رهبر عضو هیأت علمی دانشگاه تهران نیز «کفایت سرمایه» را یکی از اشکالات جدی بانکداری کشور عنوان نمود و اظهار داشت: باید در زمینه افزایش سرمایه واقعی نظام بانکی بوسیله مشارکت سرمایه گذاران، یک تدبیر جدی اندیشیده شود.
وی علت اصلی عدم هماهنگی نظام بانکی با برنامه های توسعه را نامناسب بودن مدل نظارتی بانک مرکزی دانست و اظهار داشت: متأسفانه مدل نظارتی بانک مرکزی، یک مدل منفعلانه و مبتنی بر خوداظهاری است که امیدواریم این مدل هر چه سریع تر اصلاح گردد.
سید مهدی نیازی دبیر ستاد تسهیل و رفع موانع تولید نیز درباب موانع تولید شناخته شده در کشور از طرف این ستاد اظهار داشت: عدم شفافیت میزان سود و جرایم و بدهی بنگاه ها، ایجاد فوری محدودیت برای بخش تولید، وضعیت صدور اجرائی ها و واحدهای تولید تحت تملک، عدم تامین کافی سرمایه ثابت برای توسعه سرمایه گذاری، عدم تناسب تسهیلات بخش های تولیدی، ضعف نظام اعتبارسنجی در حوزه بانکی، غلبه اقدامات نظام بانکی به سمت میزان افزایش بدهی و همین طور نسبت کفایت سرمایه بانک ها و ذی نفعان واحد، همچون موانع اصلی تولید در کشور می باشند.
وی با اشاره به اقدامات ستاد تسهیل و رفع موانع تولید درباب راه اندازی سامانه نظام تسهیلات بانکی برای شفاف سازی نرخ سود و میزان مطالبات و تسهیلات، ابراز امیدواری کرد که بانک ها امسال سقف سرمایه در گردش بنگاه ها را تا ۱۴۰ درصد سال قبل محاسبه کنند.
ابوالحسنی استاد دانشگاه و از مدیران سابق شبکه بانکی نیز طی سخنانی ضمن ابراز تأسف از حرکت نکردن نقدینگی در راه افزایش تولید کشور، این سوال را بیان کرد که تولیدکننده باتوجه به نرخ مؤثر تسهیلات در شبکه تولیدی کشور که بالای ۲۳ تا ۲۴ درصد است، چقدر باید سود داشته باشد که بتواند این درصد را به بانک بازگرداند؟
وی ضمن انتقاد از عدم دسترسی سهل مردم به تسهیلات بانکی، بر استفاده از روش های نوین بانکی اصرار کرد و اظهار داشت: ضرورت دارد که قوانین متزاحم در امتداد ارائه تسهیلات به مردم اصلاح شوند.
یونس سلمانی مشاور بانک کارآفرین نیز ضمن انتقاد از عدم توزیع عادلانه تسهیلات بانکی در کشور اظهار داشت: حدود ۸۰ درصد تسهیلات بانکی فقط در دست ۲۰ درصد سپرده گذاران است و معین نیست که از این تعداد تسهیلات گیرنده چه میزان در بخش تولیدی فعال می باشند.
توتونچیان استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا (س) با اعلان اینکه هر موقع ربا وجود داشته باشد سفته بازی صورت می گیرد، خواهان حذف بهره و غیرقانونی اعلام شدن ربا شد.
وی با اعلان اینکه نگرانی امروز مدیران واحدهای تولیدی، دریافت وام با بهره های مرکب است، عنوان کرد: متأسفانه معیار عملکرد بانکهای کشور میزان دریافت سپرده است درحالیکه معیار آنها باید میزان اشتغالزایی در کشور باشد.
«عیوض لو» عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) نیز با اعلان اینکه مشکل ساختاری نظام بانکی آنست که بصورت واقعی در خدمت بخش اقتصادی کشور نیست، اظهار داشت: مسائل بانکی فقط با عقود حل نمی گردد و بانک ها باید در ابتدا درباب خلق پولی که انجام می دهند فکری کنند.
وی ضمن انتقاد از عملکرد بانک مرکزی در زمینه تعیین استانداردهای بانکداری اسلامی عنوان کرد: بانک مرکزی می توانست تنوعی از بانکداری در حوزه های مختلف را تعیین و برای آنها استانداردهای متنوعی را مشخص نماید و از این جهت تولید در کشور را رونق دهد، اما متأسفانه هیچ وقت این اقدامات را انجام نداد.
«محمد جلیلی» مدیرعامل شرکت مشاوره رتبه بندی و اعتبارسنجی ایران با اشاره به خوش حساب بودن بیشتر قریب به اتفاق بنگاه های خرد در مقابل نظام بانکی، اظهار داشت: بنگاه های خرد و کوچک تفاوت های بنیادین بسیار زیادی با بنگاه های بزرگ دارند و ضرورت دارد که روش های اعتبارسنجی این بنگاه ها متفاوت از یکدیگر باشد.
«درودیان» کارشناس امور بانکی نیز طی سخنانی در این نشست با اعلان اینکه بانکداری فعالیتی است که جنبه تصدی گرانه و حاکمیتی اش کاملاً در همدیگر ممزوج است، عنوان کرد: مسئله اصلی در نظام بانکی، نسبت بانکداری با مقوله تولید است و ما باید توجه داشته باشیم که اگر بانک در خدمت تولید نباشد یقیناً مانعی بر سر راه تولید است.
مجید کریمی مشاور بازار متشکل ارزی نیز تخصیص منابع مالی را مساله اصلی نظام بانکی در کشور دانست و با اعلان اینکه تسهیلات بانکهای تجاری، بانکهای توسعه ای و صندوق های تامین مالی، کانال های هدایت نقدینگی در کشور می باشند اشاره کرد: بنگاه داری و املاک داری بانک ها به این علت است که تخصیص منابع مالی در نظام بانکی کشور ما ناکارآمد است.
سعید عمرانی معاون دادستان کل کشور نیز در این نشست ضمن قدردانی از همکاری بانک ها در زمینه رفع موانع تولید طی یک سال گذشته، بر لزوم همراهی همه بانک ها در جلوگیری از تعطیلی واحدهای تولیدی تاکید نمود.
وی اشاره کرد: در وضعیت جنگ اقتصادی که دشمن آنرا بر ما تحمیل کرده است، بانک ها باید تا آنجا که امکان دارند در مقابل تولیدکنندگان کوتاه بیایند.

1400/02/03
23:04:24
5.0 / 5
1361
تگهای خبر: ابلاغ , اسلامی , بازار , پرونده
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۴
حقوق و وكالت، مشاوره حقوقی آنلاین و خدمات وكالتی
alameadl.ir - حقوق مادی و معنوی سایت علم عدل محفوظ است

علم عدل - وکالت و حقوق علم عدل

حقوق و وکالت